Puoli vuosikymmentä yrittäjyyttä

Ihan käsittämätöntä se tuntuu, mutta Oakhill täyttää tänään jo viisi vuotta! Oikeastihan me  saimme y-tunnuksen jo toukokuussa vuonna 2017, mutta silloin meillä (mulla ja Manu Mesimäellä) oli vasta kasassa nimi ja hähmyinen idea. Tein silloin koko kesän töitä Business Model Canvasien kanssa, haastattelin yritysten edustajia, kävin Ladecin asiantuntijoiden juttusilla ja sieltä se pikkuhiljaa alkoi kirkastua – ajatus vuokramarkkinointipäälliköstä ja konkreettinen liikeidea.

Muistan, että liikeideamme sai asiantuntijoissa varovaista kannatusta, muutama sanoi suoraan ettei usko ajatukseen, ja osa taas oli sitä mieltä, että tästä voisi tulla jotain. Itse uskoimme kovasti. Itseäni jännitti tuolloin 25.9.2017 todella paljon, kun oli vihdoin aika tulla liveksi konseptimme kanssa. Mulla oli vuokratyöpöytä Dooroomista ja osallistuin sinä iltana Dooroomin virallisiin avajaisiin ensimmäistä kertaa oikeasti yrittäjänä. Mietin koko ajan, saanko yhtään ainutta asiakasta ja uskooko kukaan muu tähän konseptiin yhtä paljon.

Kuva miehestä ja naisesta

Ensimmäinen asiakas

Sain tuon illan perusteella ensimmäisen tarjouspyynnön paikalliselta Teerenpeli Yhtiöiltä. Tarjouspyyntö koski heidän uusinta konseptiaan, Wine Cafe Olavia, joka oli silloin vasta tyhjä vuokrattu tila, joka tarvitsi visuaalisen ilmeen, markkinointistrategian ja lanseeraussuunnitelman. Lämmin kiitos Marianne ja Anssi Pyysing luottamuksesta – te olitte meidän ensimmäinen asiakkaamme. Heti perään sain projektiksi Päijät-Hämeen maakunta- ja soteuudistuksen viestinnän ja siitä lähti pyörä pyörimään.

Ensimmäinen tytäryritys

Heti alussa tuli ilmi, että yksi yksinäinen markkinointi- ja viestintäpäällikkö ei kauas kanna  –  eikä skaalaudu. Konseptiimme kuului alusta asti käyttää muita yrittäjiä ja freelancereita projekteissa tuomassa lisää osaamista ja asiantuntemusta. Vuonna 2018 perustettiin Oakhillin ensimmäinen tytäryhtiö Tammi Digital ja saimme vahvemmat hartiat kehittää yritysten digitaalista liiketoimintaa. Saman vuonna konsepti laajeni käsittämään vuokra-assistentin ja sisällöntuotannon laajempia palveluita.

Vuoden 2020 alussa olin myynyt oman työkalenteri jo 80 % täyteen tammikuussa ja aloimme suunnittelemaan uutta rekrytointia, assistenttia, joka kykenisi jeesamaan kaikissa projekteissa ja auttaisi skaalaamaan palvelua.

Kuva Oakhillin työpajasta

Samana vuonna maaliskuun alussa iski maailmaan täyssulku ja varmasta jo sovitusta liikevaihdoistamme tipahti saman tien lähes puolet pois. Kuukauden ajan mietimme, miten niin Oakhill kuin Tammi Digital suhteellisen nuorina yrityksinä selviävät tilanteesta. Onneksemme olemme kuitenkin toimialalla, missä pystymme tarjoamaan yrityksille kanavia ja tapoja viestiä digitaalisesti silloin kun kaikki muut viestinnän keinot ovat vähissä.

Koronan aiheuttama shokki ja pysähdys hyvin lähteneeseen pienen yrityksen arkeen oli näin jälkikäteen oikeastaan onni onnettomuudessa. Se pakotti ajattelemaan konseptiamme uudelleen ja työstämään ja kehittämään liiketoimintaa edelleen. Syntyi ajatus markkinoinnin myynnistä palveluna, Marketing as a Service. Käynnistimme keväällä alkuvuodesta keskeytetyn rekytointiprosessin uudelleen ja löysimme tiimiimme Oakhillin tarinaa kehittämään ja kasvattamaan energisen Pipsa Stenlundin.

Groupin kolmas kivijalka

Samaan aikaa aloitimme Manun kanssa keskustelut uuden yrityksen perustamisesta pitkälle tulevaisuuteen katsovan Joona Kallisen kanssa. Vastuullinen liiketoiminta, hyvien yritysten auttaminen ja kestävät arvot puhuttelivat meitä kaikkia kolmea. Ideoimme ja ammuimme alas kehitysprosessin aikana useita ideoita, kunnes vihdoin vuoden 2021 alussa Think Further, Oakhillin toinen tytäryhtiö, näki päivänvalon ja strategisen ajattelun mastermind Joona otti toisena osakkaana sen kehittämisen ja operatiivisen vetovastuun harteilleen.

Kuva Oakhill Groupin johtoryhmästä

Perheyrittäjyyden uusi aika

Samaan aikaan Manu sanoi itsensä irti vanhasta työpaikastaan ja ruotsalaisen pörssiyhtiön arjesta, ja aloitti täysipäiväisenä resurssina Oakhill Groupin yritysten myynti- ja kehitystyössä. Uskoimme vahvasti jo silloin, että meillä on käsissämme todella kiinnostava ja hyvä kombinaatio liiketoiminnan kehittämisen osaamista, ja että nyt oli oikea aika pistää kaikki paukut omien yritystemme kehittämiseen.

Yrittäjä Manu Mesimäki - Oakhill Group

Lisää vahvistuksia Oakhill Groupiin

Vuonna 2021 teimme myös Oakhillin ensimmäisen pienen liiketoimintakaupan  ja taitava Laura Jalonen liittyi tiimiimme. Samaan aikaan Tammen vahvuudesta siirtyi kokenut markkinointipäällikkö Noora Kivilahti Oakhillin palkkalistoille vahvistamaan rivejämme. Tämän vuoden keväällä otimme digitaalisen markkinoinnin, markkinoinnin mitattavuuden ja datan analysoinnin yhdeksi kehittämiskohteeksemme ja palkkasimme Oakhilliin Jyväskylän yliopistosta vastavalmistuvaa osaamista ja uutta ajattelua ja Noora Salmi liittyi tiimiimme. Oakhillissä tekee tälläkin hetkellä harjoittelua yksi LABin viimeisen vuosikurssin opiskelija ja kaksi muuta meillä ollutta opiskelijaa tarjoavat lisäkäsiä arkeemme tuntitöinä.

Kuva Oakhillin henkilöistä

Tammi Digital on kasvanut nopeampaan tahtiin ja yhteensä meidän Groupissamme työskentelee tällä hetkellä jo parisen kymmentä henkeä.  Siitä olen ehkä kaikkein ylpein. Meidän jengistämme, joka tätä juttua tekee ja kasvaa kanssamme. Ilman teitä ei olisi Oakhilliä eikä Oakhill Groupia – kiitos kuuluu ihan jokaiselle.

Tänä syksynä luomme Oakhill Groupin historian ensimmäisen yhteisen mission ja arvot, tähän mennessä ne ovat löytyneet erikseen jokaiselta yhtiöltä. Sen kunniaksi loimme groupille oman ländärinkin, käykää tutustumassa www.oakhillgroup.fi . Vanha ja kulunut sanonta suutarin lapsella ei ole kenkiä on usein meidänkin arjessamme totta, mutta lupaamme yrittää parantaa tapamme. Myös tulevan vuoden uudet kehitysprojektit ovat jo suunnitelmissa ja työn alla, mutta niistä kerron lisää myöhemmin.

Kuva paidan logosta

Yrittäjäksi kasvaminen

Itselle tämä viisi vuotta yrittäjänä on ollut melkoinen matka, jolle en olisi ikinä lähtenyt ilman rakasta aviopuolisoani ja yhtiökumppaniani. Manu käytännössä työnsi minut ”laidan yli” tälle matkalle, uskoen sitkeästi  sisäiseen yrittäjään minussa, joka oli siihen mennessä luonut liiketoimintasuunnitelmia vain pöytälaatikkoon ja unelmoinut isosti.

Uskon, että me yrittäjinä ja yhtiökumppaneina todellakin täydennämme toisiamme. Siihen kuuluu myös se, että välillä tulisesti puolustamme omia näkemyksiämme, mutta – ja ehkäpä juuri siitä syystä – ajatukset ja ideat myös kehittyvät. Meillä menee harvoin läpi mikään idea ilman revisointia ja opponointia.
Kiitos Manu Mesimäki kuluneista viidestä vuodesta ja yhteisyrittäjyydestä – you rock my world!

Kuva pariskunnasta oven edessä

Iso kiitos kaikille asiakkaillemme ja yhteistyökumppaneille, freelancereille ja muille yrittäjille,  jotka olette jossain vaiheessa kuluneiden viiden aikana tehneet yhteistyötä kanssamme – ilman teitä ei olisi meitä ja arvostamme teistä ihan jokaista. 

Marika Mesimäki

Oakhillin toimitusjohtaja ja Oakhill Groupin yrittäjä