Kuva tietokoneesta

Vuosi Oakhillin tiimissä.

Yrittäjästä tiimin jäseneksi – Laura Jalosen katsaus ensimmäiseen vuoteen Oakhill Groupissa

Tasan vuosi sitten pistin lapun luukulle omassa, ihan hyvin menestyneessä, yhden naisen yrityksessäni ja siirryin Oakhillin palkkalistoille. Miksi niin kävi ja miten on mennyt ensimmäinen vuosi Oakhillissä?

Aika aikansa kutakin

Olen kuullut termin sosiaalinen introvertti ja sen kuvaus osuu mielestäni minuun hyvin. Tykkään tavata ihmisiä ja olla osa yhteisöä, mutta en jaksa sitä ihan koko ajan.

Kun tekee vuosia töitä kotoa käsin ja koti sattuu sijaitsemaan maalla, lähimpään kauppaan 10km, niin siinä ei liiaksi ihmisiin törmää. Työni mahdollisti sen, että kaikki asiakastapaamisetkin voi hoitaa etänä. Tämä toisaalta oli onni siinä kohtaa, kun pandemia iski päälle, mutta kyllä sitä alkaa jossain kohtaa kaivata ihmisten ilmoille.

Uusia mahdollisuuksia

Nykyinen tittelini on projektipäällikkö ja graafinen suunnittelija. Yleinen mahtavuus ei kuulemma ole oikea titteli…
Oakhillissä pääsen hyödyntämään organisointihulluuttani projektinhallinta- ja laskutustyökalun kanssa. Lisäksi vastaan asiakkaiden graafisen suunnittelun tarpeista aina yritysilmeiden suunnittelusta mainoksiin ja messuseiniin asti. Suurin osa työajastani kuitenkin kuluu tällä hetkellä juuri siinä, mitä rakastan eniten eli verkkosivustojen UX/UI-suunnittelussa.

Tämän mittakaavan uppoutuminen suunnitteluvaiheeseen ei ollut yksinyrittäjänä mahdollista, koska myös asiakkaani olivat useimmiten pienyrittäjiä ja budjetit rajallisempia. Kaiken kaikkiaan olen saanut vuoden aikana haastaa osaamistani ja kehittää ammattitaitoani monia kertoja mielenkiintoisten projektien parissa.

Lähellä ja etänä

Työn osittainen siirtyminen pois kotioloista jännitti, mutta käytäntö on osoittanut, että joustavuutta tässäkin asiassa löytyy. Saan tehdä töitä pitkälti oman tarpeeni mukaan kotoa käsin tai toimistossamme Lahen satamassa.

Kotona työskennellessä voin keskittyä isompaan projektiin ilman häiriötekijöitä (paitsi lasten lomaillessa). Toimistolla taas voimme tehdä töitä tiimin kanssa yhdessä. Tämä on yksi parhaita puolia nykyisessä tilanteessa: saan tehdä yhdessä ja yksin sopivassa suhteessa.

Osana tiimiä

Yhteenkuulumisen tunne on yksi merkittäviä tekijöitä ihmisen hyvinvoinnissa. Vaikka emme tapaa tiimin kanssa päivittäin, tai osan kanssa edes kuukausittain, niin me-henki on Oakhill Groupissa käsinkosketeltava.

Minulla on nimittäin aina ollut jotenkin sellainen olo, etten oikein kuulu porukkaan. Joko olen ollut se muualta muuttanut, eri vuonna syntynyt tai sitten olen tullut kaverin mukana porukkaan ja jäänyt reunamille. Koskaan minua ei ole syrjitty tai kiusattu, mutta epämääräinen ulkopuolisuuden tunne on vaivannut.

Oakhillissä tuota tunnetta ei enää ole ja se on ihanaa!

Perhe ja ura

Lapsille äidin lähtö Lahteen töihin oli uusi ja outo asia. Olin työskennellyt vain kotoa käsin niin kauan kuin lapset muistavat. Lahti-päivät ovat uponneet osaksi arkeamme, tosin edelleen on haasteellista etenkin talvikelillä ehtiä toimistolta ajoissa hakemaan kuopusta hoitopaikasta.

Onneksi töitä pystyy sumplimaan ja usein Lahti-päivät ovatkin työtunneiltaan lyhyempiä, vaikka matkoineen aikaa kuluu tietysti enemmän.

Rahalla saa ja mopolla pääsee

Raha ei merkitse kaikkea, vaikka silläkin on kiistaton vaikutus hyvinvointiin. Oma yritykseni tuotti ihan riittävän hyvin ja lyhyellä perspektiivillä taloudellinen näkökulma vaihtamisessa palkkatyöläiseksi ei ollut tilanteen parantaminen.

Kuitenkin Suomessa työntekijänä eläkemaksuni kertyvät paremmin kuin tarkastelua kaipaavan YEL-systeemin kanssa. Työterveyshuollon merkitystä ei pitä myöskään väheksyä ja meillä Oakhill Groupissa se on vielä paljon minimiä laajempi. Ensimmäinen argumenttini lapsille työkuvioiden muuttumisessa oli palkallinen kesäloma. Yrittäjän lapsethan ei tuollaista ihmettä olleet nähneet ja käytin tätä törkeästi hyväkseni.

Tällä hetkellä viivan alle jää euroja hiukan vähemmän kuin yrittäjänä, mutta kaikkea muuta sitten senkin edestä.

Yrittäjä on aina yrittäjä

En ennen yrittäjäksi ryhtymistä edes ajattelut, että minusta tulisi yrittäjä. Se kävi hiukan vahingossa, kun tilauksia alkoi tulla ja oli pakko pistää sivutoimelle toiminimi pystyyn. Ehdin toiminimen perään tehdä töitä vajaan vuoden oman osakeyhtiön kautta ennen siirtymistä Oakhilliin.

Tällä hetkellä perheyrityksen hallinnoinnin lisäksi yrittäjähenkisyyteni näkyy Oakhill Groupissa innokuutena kehittää vähän kaikkea mahdollista yrityksessä.

Mikä lopulta ratkaisee?

Toisaalta yksinyrittäjänä voisin voimavarojeni puitteissa haalia lisää töitä ja sitä kautta lisää tuloja tai kasvattaa bisnestä. Mutta sitten taas jatkuva täysvastuu ihan kaikesta on aika kuormittavaa. Palkkatyöläisenä teen kylläkin nyt enemmän töitä kuin yrittäjänä, jollloin tein noin 25 tuntista työviikkoa.

Vastuunjako, yhteishenki ja laajemmat mahdollisuudet työnkuvassa vaikuttivat vaakakupissa lopulta enemmän kuin rahamäärä ja työaika. Nyt on vuosi tätä kaikkea takana ja toivottavasti monia vielä edessä!

 

Laura Jalonen Oakhill projektipäällikkö

Laura Jalonen
Projektipäällikkö ja graafinen suunnittelija

050 348 3039
laura.jalonen@oakhill.fi